ΚΑΡΑΒΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ξεκίνησε μουσικές σπουδές σε ηλικία έξι ετών, παρακολουθώντας μαθήματα κλασικού πιάνου στo Πινδάρειο ωδείο στις τάξεις αρχικώς των Ζ. Χατζηπανωρίου, Ε. Βαλαχή (πτυχίο) και εν συνεχεία Χ. Παρθενειάδη-Φλώρου (Ωδείο Φ. Νάκας), Π. Μπεράτη (Ωδείο Λυκαβηττού-δίπλωμα), αποφοιτώντας αντιστοίχως με Άριστα παμψηφεί και Διάκριση.
Επί σειρά ετών παρακολούθησε μαθήματα ανώτερων θεωρητικών λαμβάνοντας με τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία τα πτυχία Αρμονίας, Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης Μπάντας, Αντίστιξης (τάξη Μ. Χατζηπανώριου), Φούγκας (Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης, τάξεις Κ. Νικήτα, Κ. Γριμάλδη), Σύνθεσης (τάξη Μ. Τραυλού) και Διεύθυνσης Χορωδίας (τάξη Ν. Κοτροκόη). Μελέτησε Ενορχήστρωση, αρχικώς με τον Μ. Ροζάκη και εν συνεχεία, με τον Κ. Κλάββα, με τον οποίο ολοκλήρωσε διετή κύκλο ενασχόλησης με το αντικείμενο (ενορχήστρωση για μικρά και μεγάλα ορχηστρικά σύνολα, big bands, combos, κλ.π.).
Το 1985 εισήχθη στο νεοσύστατο τότε τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.,όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του με Πτυχίο Μουσικολογίας, ενώ η διπλωματική εργασία αποφοίτησής του διαπραγματευόταν την ζωή και το έργο του πολυσχιδούς Έλληνα τυφλού χορδιστή και εφευρέτη Ευάγγελου Τσαμουρτζή, αναδεικνύοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά, άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του. Πρόσφατα μάλιστα στο βιβλίο του έγκριτου μουσικολόγου, καθηγητή πανεπιστημίου του Α.Π.Θ. κ.ου Γιώργου Σακαλλιέρου με τον τίτλο “Dimitri Mitropoulos and his works in the 1920s-Εκδόσεις Hellenic Music Centre-2016″ γίνεται εκτενής αναφορά στην εργασία αυτή. Συμμετείχε ως ενεργό μέλος στα σεμινάρια του μουσικοπαιδαγωγικού συστήματος Kodάly (Κέτσκεμετ Ουγγαρίας 1986), (Εθνικό ωδείο Αθήνας 1987), διετέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Kodάly, ενώ έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων πάνω στην σύγχρονη μουσική, την ανάλυση, την διεύθυνση χορωδιακών και οργανικών συνόλων και το πιάνο με τους F.Dabrovsky, F.Kergomalz, P.Erdei, E.Tkats, κ.ά..
Ως πιανίστας έχει συμπράξει τόσο σε συναυλίες μουσικής δωματίου πραγματοποιώντας το 1994 κύκλο εμφανίσεων σε Αθήνα (Αίθουσα Φ. Νάκας), Θεσσαλονίκη (Μύλος) και Κατερίνη (Δημ. Θέατρο) με έργα για φαγκότο και πιάνο με τη σολίστα και μουσικολόγο Χριστίνα Καλλιαρίδου καθώς και σε συναυλίες ορχηστρικής υφής (Jesus Christ Superstar, 1997 & Showtime 1999- Deree College).
Κατά την διάρκεια της θητείας του (1995-1996), υπηρέτησε στο όπλο του Μηχανικού, ενώ τιμήθηκε από την διεύθυνση της Στρατιωτικής Μουσικής της 12ης Μεραρχίας (Αλεξ/λη) ως Διευθυντής και Ενορχηστρωτής Μπάντας. Από το 1999 έως και το 2005 κατόπιν διαγωνισμού, διετέλεσε Διευθυντής και Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας, αναπτύσσοντας έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα σε τοπικό όσο και ευρύτερο επίπεδο με συμμετοχή σε εκδηλώσεις στις πόλεις του Μεσολογγίου (2000), Τρίπολης (2000), καθώς και στα φεστιβάλ Οινοφύτων (2003) και Χαλανδρίου (2004). Επί σειρά ετών συνεργάσθηκε στενά με αρκετά ωδεία (Πινδάρειο, Ραϋμόνδη, Ευγενίδειο, Χ.Α.Ν., Λυκαβηττού, Αναγέννηση, Κεντρικό, Ελληνικό (Κεντρικό ίδρυμα & Αμαρουσίου), Ορφείο Αθηνών, Φ. Νάκας, Εράτειο) διδάσκοντας πιάνο, ανώτερα θεωρητικά, ιστορικά μαθήματα καθώς και σύνθεση, ενώ από την τάξη του έχουν αποφοιτήσει την τελευταία τριακονταετία περισσότεροι από 180 μαθητές με σημαντική καλλιτεχνική πορεία. Έχει διατελέσει πολλές φορές μέλος εξεταστικών επιτροπών σε πολλά μουσικά ιδρύματα, καλλιτεχνικός διευθυντής σε ωδεία, ενώ δίδαξε το αντικείμενο της μουσικής ανάλυσης (τομέας ηχοληψίας/1999-2000) στο Ι.Ε.Κ. Χαλανδρίου. Έχει διευθύνει πολλές φορές οργανικά και χορωδιακά σύνολα παρουσιάζοντας έργα κλασσικού, μοντέρνου και ελληνικού ρεπερτορίου. Από το 2002 ίδρυσε και διευθύνει το διακεκριμένο φωνητικό σύνολο “Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο” (ATHENS CHOIR ENSEMBLE), με το οποίο έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές εμφανίσεις: Πνευματικό Κέντρο Γ. Ρίτσος: 2002-03-04, Ωδείο Αθηνών τελετή απονομής βραβείων διαγωνισμού «Φίλωνα» (Απρίλιος 2002), Ελληνικό ωδείο Αμαρουσίου (Δεκέμβριος 2002), συμμετοχή στο Xορωδιακό φεστιβάλ Υμηττού (Μάρτιος 2003), ωδείο Σαπφώ (Ιούνιος 2003), “Ορφείο” ωδείο Αθηνών (2004), Ωδείο Αθηνών (συμμετοχή σε συναυλία στη μνήμη του Κ. Κυδωνιάτη 2006), 10η Χορωδιακή Συνάντηση Ηλιούπολης (2006), Χορωδιακό Φεστιβάλ Σκιάθου (2006), ενώ στον χορωδιακό διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν. με το 2003 το Α.Χ.Σ. απέσπασε το Α΄ Βραβείο άνευ συναγωνισμού. Συμμετείχε στην πρώτη παγκόσμια εκτέλεση συμφωνικών έργων για Μπάντα και Χορωδία του Μουσουργού, Παιδαγωγού και Αρχιμουσικού, Νικηφόρου Νευράκη (Σύλλογος Ποντίων “ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ”- Φεβρουάριος 2007), όπως επίσης και στη συναυλία Ανακήρυξης σε Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών του Πανεπιστημιακού, Μουσουργού και Παιδαγωγού Βασίλη Μακρίδη (Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός-Απρίλιος 2007), έχοντας και στις δύο αυτές συναυλίες την καλλιτεχνική επιμέλεια της διοργάνωσής τους.
Το Νοέμβριο του 2007 συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 11ου Διεθνούς Χορωδιακού & Λυρικών Σολίστ Φεστιβάλ Αθηνών (Θέατρο Μ. Θεοδωράκης- Χολαργός και Αίθουσα Αμερικάνικου Κολεγίου «Deree College» -Αγία Παρασκευή). Με τη συνεργασία της ορχήστρας και της παιδικής χορωδίας του Εράτειου ωδείου συμμετείχε στην παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού του Γ. Δεσποτίδη «Ο Δράκος ήτανε ο Άγγελος» (Πνευματικό κέντρο δήμου Βριλησσίων- Δεκέμβριος 2007). Με το Α.Χ.Σ. συμμετείχε σε χορωδιακή συνάντηση (Μπουσουλοπούλειο Θέατρο, Άργος – Δεκέμβριος 2007), στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών Δήμου Περιστερίου («Θέατρο Πολιτών», Περιστέρι-Απρίλιος 2008), στη Διημερίδα Μουσικών Πολιτιστικών Προγραμμάτων υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Πειραιά (Πολυχώρος «Απόλλων»- Απρίλιος 2008) και στα 21α Χορωδιακά Δήμου Κηφισιάς (Αίθριο Δημαρχείου-Ιούνιος 2008).
Επίσης στο 2ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Λέρνας (Μύλοι Αργολίδας- Ιούλιος 2008), στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας (Λουτράκι- Σεπτέμβριος 2008), στον Δήμο Ν.Ψυχικού σε συνεργασία με το Παναρμόνιο Ωδείο (Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο-Δεκέμβριος 2008), στην Ν. Ιωνία (Αίθουσα Ιωνικού Συνδέσμου – Ιανουάριος 2009), στο 4ο Πανόραμα Μαθητικού Πολιτισμού Νομαρχίας Πειραιά ( Πολυχώρος « Απόλλων» – Απρίλιος 2009), στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Μάΐος 2009), στην 9η Χορωδιακή Συνάντηση Δήμου Άσσου-Λεχαίου Κορινθίας (Ιούλιος 2009) και στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Λουτρακίου-Περαχώρας (Σεπτέμβριος 2009). Διοργάνωσε με τη συμμετοχή του Α.Χ.Σ., κοντσέρτο λυρικού & χορωδιακού τραγουδιού στην τελετή εγκαινίων του Ωδείου Δημοτικής Ενότητας Μουρικίου Κοζάνης (Σεπτέμβριος 2009). Συμμετείχε επίσης στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά (Πλατεία Κοραή-Δεκέμβριος 2009) και του Δήμου Περάματος (Αίθουσα Δημαρχείου-Ιανουάριος 2010),ενώ συνέπραξε με το Α.Χ.Σ. και την Παιδική- Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. παρουσιάζοντας σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, έργα του Ακαδημαϊκού και συνθέτη Ευάγγελου Μουτσόπουλου (Αίθουσα Μουσείου Μπενάκη-Μάϊος 2010).
Επιπλέον εμφανίσθηκε με το Σύνολο σε συναυλία στο Μαρτίνο Φθιώτιδας (Μάϊος 2010) και στο Δήμο Ηλιούπολης (Ιούνιος 2010). Τον Ιούλιο του 2010 συμμετείχε με το Α.Χ.Σ σε κοντσέρτο στην Bova Marina συμπράττοντας με ιδιαίτερη επιτυχία με την ιταλική χορωδία ”Don Ruggiero Coin” στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποίησε το Σύνολο στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και στη Σικελία. Τον Οκτώβριο του 2010 εμφανίστηκε στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης σε μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση, ενώ τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους με το Α.Χ.Σ. συνέπραξε στο ωδείο Ορφείο Αθηνών, με το σολίστα της Ε.Λ.Σ., Γεράσιμο Ιωαννίδη σε έργα για κουϊντέτο χάλκινων πνευστών και χορωδία.
Τον Δεκέμβριο του 2011 συνέπραξε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και την σοπράνο Αναστασία Τζαννή σε έργα μοντέρνου ρεπερτορίου συμμετέχοντας αφιλοκερδώς για την ενίσχυση του συλλόγου “ΕΛΠΙΔΑ” καθώς και στην κυκλοφορία δίσκου ψηφιακής ακτίνας (CD) από τη συγκεκριμένη συνεργασία. Τον Απρίλιο του 2012 διοργάνωσε την επετειακή συναυλία για τα δεκάχρονα από την ίδρυση του Συνόλου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Φίλιππος Νάκας”, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων, έργα των διακεκριμένων συνθετών Νικηφόρου Νευράκη, Βαλεντίνου Πατρικίδη, Ευάγγελου Κοκκόρη και Μίμη Πλέσσα, οι οποίοι τιμήθηκαν παράλληλα για το πολύπλευρο καλλιτεχνικό τους έργο. Το Δεκέμβριο του 2012 συμμετείχε με το Α.Χ.Σ. στην καλλιτεχνική εκδήλωση “CHRISTMAS VOICES” του ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες στην εκκλησία του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Τον Ιανουάριο του 2013 εμφανίστηκε στην τηλεόραση της Ν.Ε.Τ. στην ζωντανή παρουσίαση του δίσκου της Α. Τζαννή, και την ίδια περίοδο έλαβε μέρος σε καλλιτεχνική εκδήλωση της ” Εταιρείας Μελέτης του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια” στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον Μάρτιο του 2013 διοργάνωσε μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση στο ωδείο Φ.Νάκας παρουσιάζοντας τους σολίστες-μέλη του Α.Χ.Σ., ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους εμφανίστηκε με το Σύνολο στην εκκλησία του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου σε κοντσέρτο θρησκευτικής μουσικής για χορωδία, ορχήστρα και σολίστες στον ιερό ναό του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και τον Ιούνιο εμφανίστηκε στο χορωδιακό φεστιβάλ Νέας Μάκρης.
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους συμμετείχε με το Α.Χ.Σ. στη Σύρο στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου σε αφιέρωμα στο οπερατικό έργο του Giuseppe Verdi με άλλες διακεκριμένες ελληνικές και ξένες χορωδίες και το Νοέμβριο εμφανίστηκε σε συναυλία στην Γερμανική Εκκλησία κατόπιν πρόσκλησης, του ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες. Τον Μάρτιο του 2014 συμμετείχε με το Α.Χ.Σ.στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην πανελλήνια πρώτη του ιστορικού έργου του Zoltan Kodaly “Psalmus Hungaricus” με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Κατόπιν πρόσκλησης έλαβε μέρος στο 19ο ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ στην Τρίπολη (Απρίλιος 2014),ενώ εμφανίστηκε και στο ιστορικό jazz club “HALF NOTE” (Ιούνιος 2014). Συμμετείχε στο 1ο και 2ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπλίου (Νοέμβριος 2014 & 2015) και κατόπιν πρόσκλησης της “Εταιρείας μελέτης του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια” στο Θέατρο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Deree College στα πλαίσια επιστημονικού συνεδρίου για τα 200 χρόνια από την επέτειο του συνεδρίου της Βιέννης (Δεκέμβριος 2014).
Τον Απρίλιο του 2015 πραγματοποίησε μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση με τον τίτλο Laissez Vibrer I με έργα μαθητών του της τάξης σύνθεσης καθώς και δικά του (Αίθουσα Φ.Νάκας). Τον τελευταίο καιρό διευθύνοντας το Α.Χ.Σ. εμφανίστηκε στην Αθήνα στο 2ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Χορωδιακών έργων που διοργάνωσε η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών-της οποίας είναι Τακτικό Μέλος από το 2009-, στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Μητροπολιτικού Ωδείου Λιβαδειάς, στην 22η Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής στην Καλαμάτα στην 2η Χορωδιακή Συνάντηση Νίκαιας και στο 18 Χορωδιακό Φεστιβάλ Αιγίου με εξαιρετική επιτυχία. Επανειλημμένως έχει παρουσιάσει έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση, ενώ την περίοδο αυτή προετοιμάζει στο στούντιο την δεύτερη δισκογραφική εργασία του Α.Χ.Σ. Έχει την φωνητική προετοιμασία, διδασκαλία, διεύθυνση και καλλιτεχνική επιμέλεια του Συνόλου έχει από ιδρύσεώς του και είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου. Από το 2002 εργάζεται ως μόνιμος καθηγητής Θεωρίας της Ευρωπαϊκής Μουσικής (Π.Ε.16) στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά αφότου στο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. μεταξύ 3000 περίπου υποψηφίων, πέρασε δεύτερος στην ειδικότητά του πανελλαδικώς.
Διετέλεσε επί μια περίπου δεκαετία μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μ.Σ.Π. με την οποία κατέκτησε το Α΄ Βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες επί τρεις συνεχόμενες φορές (Μάρτιος 2007, 2008, 2009).Κορυφαίες στιγμές υπήρξαν η, κατόπιν επιλογής, εμφάνιση του σχήματος στην “Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης” (Απρίλιος 2007) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία 2000 ατόμων, με εγκωμιαστικές κριτικές από την Τηλεόραση και τον Τύπο και στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Απρίλιος 2010).
Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών επιλογής υποψηφίων για τα Μουσικά Σχολεία καθώς και βαθμολογητής ειδικών μαθημάτων μουσικής (2005 & 2006). Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας και ως μέλος του προεδρείου σε επιστημονικό συνέδριο με θέμα τη Μουσική, που διοργάνωσε το Κ.Ε.Μ.Ε.Τ.Ε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (2005), ενώ επίσης διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ. (2007-2010).
Την ίδια περίοδο ανέλαβε ως μαέστρος την ανασύσταση της Χορωδίας και Μαντολινάτας του συλλόγου “Παληά Γραφική Αθήνα” διοργανώνοντας πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΣΥΝ.ΕΛΛ.Μ. (Σύνδεσμος Ελλήνων Μουσουργών) και του ΠΑ.ΣΑ.Δ.Α.Υ.Φ.Ο.-Ο.Τ.Α. (Πανελλήνιος Σύλλογος Διευθυντών-Αρχιμουσικών και Υπαρχιμουσικών Φιλαρμονικής Ορχήστρας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) όπου είναι και ιδρυτικό μέλος του. Επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, μέλος της E.P.T.A. Hellas (European Piano Teacher΄s Association-Department of Hellas) και της W.A.S.B.E.(World Association for Symphonic Bands and Ensembles).
Η συνθετική του δραστηριότητα περιλαμβάνει έργα για σόλο πιάνο, κουαρτέτα εγχόρδων, χάλκινων πνευστών, κονσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα, έργα ορχηστρικής υφής, για διάφορα ensembles, lieder για φωνή και πιάνο, χορωδιακά έργα καθώς επίσης και πολλές ενορχηστρώσεις για μικρά και μεγάλα σύνολα, αρκετά δε από τα οποία έχουν κατά καιρούς παρουσιασθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ρουμανία) από διακεκριμένους καλλιτέχνες (Melos Brass Ensemble, Stefan Barbu, Simona Neagu, Ioulia Timiras, Marcel Spinei, Βίκυ Στυλιανού, κ.ά.).
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Φ.Νάκας” το βιβλίο του “Πλήρης Προετοιμασία για την εισαγωγή στα Μουσικά Τμήματα των Πανεπιστημίων και την επιτυχία σε Μουσικούς Διαγωνισμούς”, ενώ υπό έκδοση βρίσκεται και η πραγματεία του για τον Ε. Τσαμουρτζή . Διετέλεσε επί εξαετία ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Δημοτικής Ενότητας Μουρικίου Κοζάνης με πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων στην περιοχή της Εορδαίας.
Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής ωδείων και μέλος εξεταστικών επιτροπών σε κορυφαία μουσικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Επίσης επί σειρά ετών είναι επίσημος εξεταστής στο Πινδάρειο Ωδείο Κύπρου. Από το Σεπτέμβριο του 2012 είναι Έφορος της Σχολής των Ανώτερων και Υποχρεωτικών Θεωρητικών Μαθημάτων στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας- Α. Ι. Ρέντη καθώς και μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Δωματίου του ωδείου συμμετέχοντας σε πολλές εμφανίσεις. Την περίοδο αυτή είναι καθηγητής σύνθεσης, ανώτερων και υποχρεωτικών θεωρητικών καθώς και πιάνου στα ωδεία “Μουσικοί Ορίζοντες” και “Ακρόαση”. Ως παιδαγωγός έχει στο ενεργητικό του πάνω από 200 πτυχία και διπλώματα καθώς και 150 επιτυχόντες στα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικών σπουδών της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι μαθητές του δε, συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στον ελληνικό χώρο σε όλο το φάσμα της κλασσικής και ευρύτερα μοντέρνας συνθετικής δημιουργίας και παιδαγωγικής.
Διπλωματούχος Μουσικολόγος Α.Π.Θ., Συνθέτης & Πιανίστας
Καθηγητής Ανώτερων & Υποχρεωτικών Θεωρητικών-Σύνθεσης & Πιάνου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
Διευθυντής Ορχήστρας – Μπάντας –Χορωδίας